Werken met rouw in de praktijk - 2 dagen

 

Rouw ervaren we op allerlei manieren en voor allerlei redenen. Wanneer het over rouw gaat, is er geen handleiding hoe je er doorheen gaat en kan rouw je helemaal onderuit halen. Wanneer rouw niet doorleeft wordt en er mechanismes optreden die de verwerking van rouw belemmeren, geeft dit op langere termijn klachten. Dit kan overgaan tot complexe of langdurige rouw, wat ervoor zorgt dat het moeilijk is om het leven na verlies weer op te pakken.

 

Deze bijscholing is bedoelt voor therapeuten en coaches die hun kennis over rouw willen uitbreiden en handvatten willen in het begeleiden van cliënten in de rouw. Ondanks dat het proces van rouw bij iedereen anders verloopt, zijn er diverse mogelijkheden om dit proces zo goed als mogelijk te doorlopen. Voor ons gaat het er niet om dat de rouw “verwerkt” wordt in therapie, maar juist om dat de rouw er kan zijn, naast het leven wat doorgaat. En dat emoties de ruimte krijgen en niet worden onderdrukt.

 

Tijdens deze bijscholing wordt nieuw licht geschenen op de fases van rouw die ontwikkeld zijn door Elisabeth Kübler-Ross. Zij heeft fantastisch werk verricht als het gaat om het begrijpen van rouw en de fases geven cliënten een helder overzicht in wat er gedurende de rouwperiode langs kan komen. Door middel van de verschillende fases mee te nemen in de therapie, ontdek je waar eventuele blokkades zitten bijvoorbeeld: kan de cliënt die boos is om wat er is gebeurt zijn boosheid uiten of denkt hij/zij: “Dat heeft toch geen zin…”. Of blijft de cliënt vastzitten in een schuldgevoel over dat het anders had kunnen lopen als de cliënt anders had gehandeld…

Ook wordt er tijdens deze bijscholing gekeken naar de 3 facetten die belangrijk zijn in het rouwproces: Nabijheid, Tijd en Plaats. De rouw die we voelen, heeft onder andere te maken met het voorspellende vermogen van ons brein. Ons brein vertrouwd daarbij op eerdere gebeurtenissen om de toekomst te kunnen voorspellen. Denk bijvoorbeeld voor een moment aan iemand die jou dierbaar is. Waarschijnlijk weet je dan ook waar je deze persoon, op dit moment zou kunnen aantreffen. En als jij deze persoon wilt zien, hoeveel tijd het jou ongeveer kost, om vanaf waar je nu bent, naar die persoon toe te gaan.

 

Wanneer we iets of iemand die ons dierbaar is verliezen, veranderd niet automatisch ons brein mee. Ondanks dat we rationeel gezien weten wat er speelt, heeft ons brein nog altijd een databank aan ervaringen vanuit waar geanticipeerd wordt. Tijdens deze bijscholing vertel ik je meer over hoe dit in het brein werkt en wat een gezonde manier is om hiermee om te gaan. Hiermee kan je jouw cliënten ondersteuning en helderheid bieden, in het persoonlijke rouwproces.

 

Voor wie: 

Deze bijscholing is geschikt voor diverse hulpverleners (therapeuten, coaches, psychologen, maatschappelijk werkers etc.) die in hun werk te maken hebben met rouw.

 

Locatie:

Watermanstraat 114, Apeldoorn

 

Lestijden:

10:00 tot 17:00

 

Alle data: 28 en 29 september 2024

Geaccrediteerd door de NBVH (incl. 12 PSBK) en GRO