Overdracht en Tegenoverdracht - 1 dag

 

Wanneer je als therapeut of coach (of elk soort hulpverlener) werkt, zal je altijd te maken krijgen met overdracht en tegenoverdracht. Wanneer je hier niet (voldoende) bewust van bent, kan de goedbedoelde therapie, juist ervoor zorgen dat het gewenste resultaat niet wordt bereikt. In plaats daarvan treedt een (oude) dynamiek op, waarin de binnenwereld van de één, geprojecteerd wordt op de ander. Onuitgesproken verwachtingen kunnen dan verschillende reacties oproepen als: afwijzing, heel hard werken, aardig gevonden willen worden, verliefdheid etc.

 

Waarom deze bijscholing?

 

Om te voorkomen dat je als therapeut of coach in de valkuilen trapt van overdracht en tegenoverdracht, is het in de eerste plaats belangrijk dat je jouw eigen binnenwereld leert kennen. Voel jij je bijvoorbeeld een redder, wil je graag aardig gevonden worden of heb je een hekel aan slachtoffergedrag? Dan zijn dit mogelijke valkuilen van jezelf die ervoor kunnen zorgen dat de therapie niet effectief zal zijn. Tijdens deze bijscholing word je uitgenodigd door middel van praktische oefeningen, je eigen valkuilen te ontdekken. Ook leer je hoe te handelen wanneer overdracht en tegenoverdracht een rol spelen in de therapeutische relatie.

 

Wat levert deze bijscholing jou op?

 

Omdat deze bijscholing een combinatie van theorie en praktijk is, leer je jezelf beter kennen. En doordat jij jezelf beter kent, ben je ook beter in staat de therapie in goede banen te kunnen leiden, overdracht en tegenoverdracht tijdig te herkennen en voel je je comfortabel om dit bespreekbaar te maken met je cliënt.

 

Welke materie wordt behandeld:

 

  • Projectie, overdracht en tegenoverdracht, matchen
  • Negatief en positief bindingspatroon
  • Overdracht van zowel cliënt als therapeut
  • Tegenoverdracht van zowel cliënt als therapeut
  • Hoe tegenoverdracht juist functioneel ingezet kan worden

 

Voor wie:

 
Alle hulpverleners (therapeuten, coaches, psychologen, praktijkondersteuners etc) die meer kennis willen hebben van deze materie en zichzelf hierin beter willen leren kennen.

 

Locatie:

Watermanstraat 114, Apeldoorn

 

Lestijden:

10:00 tot 17:00

 

Alle data: 12 juni 2024

Geaccrediteerd door de NBVH (incl. 6 PSBK) en de GRO