Opleiding Associatherapeut - 10 dagen

 

Terug naar de basis

 

Dat is waar het in deze opleiding over gaat. Want los van alle technieken die jij hebt geleerd, wie ben je als therapeut? Inmiddels blijkt uit meerdere onderzoeken, dat het resultaat van de therapie voornamelijk afhangt van de band tussen therapeut en cliënt en gemiddeld slechts 15% van de techniek. Daarom is het zo belangrijk dat jij als therapeut de verbinding met jouw cliënt aangaat en vooral niet teveel leunt op de technieken die je beheerst. In deze opleiding leren we jou dus weer terug te gaan naar de basis van jouw therapeutschap. Je leert in deze opleiding dus ook geen technieken, maar je gaat juist aan de slag met het verstevigen van jouw therapeutische houding. 

De opleiding zal een verdieping zijn in jouw eigen persoonlijke proces én een verdieping in hoe jij als therapeut je cliënten begeleidt.

Als associatietherapeut ben je in staat om met je cliënten volledige associatiesessies te doen en lichaamsgericht werken toe te passen. Dit betekent dat je jouw cliënt kan begeleiden om geassocieerd bij de essentie van de emotie te komen door de wijsheid van het lichaam in te zetten. Door het gebruik van Adem, Geluid en Beweging komt de vastgezette emotie vrij en kan het lichaam ontladen.

 
Diverse onderwerpen komen in deze module aan bod:
 
  • Lichaamsgericht werken
  • Zonder verwachtingen werken met jouw cliënt
  • Hoe je van dissociatie naar associatie komt
  • Je veilig voelen bij rauwe emoties, zonder ze op te lossen
  • Vormen van dissociatie en hoe ermee om te gaan
  • Hoe je overdracht en tegenoverdracht herkent en wat je hiermee kan doen
  • Leren functioneel aan te raken
  • Bewustwording van innerlijke delen

 

Therapeutische houding

 

Tijdens de opleiding gaan we in op jouw eigen therapeutische houding en leren we je af te stemmen op de emoties van je cliënt. Ook leer je om te gaan met de emoties die vanuit een overlevingsmechanisme omhoog komen. Zo kan het zijn dat je cliënt heel makkelijk boos kan worden, maar de kwetsbaarheid die eronder zit daardoor juist uit de weg gaat. Zolang de kwetsbaarheid ontweken wordt, kan boosheid uiten misschien wel fijn voelen, maar lost deze niets op. We leren je hoe je jouw eigen energie kan inzetten om de cliënt te ondersteunen in het uiten van de essentie van de emotie.

Dus wanneer het gaat om kwetsbaarheid, kan jij als associatietherapeut precies die energie inzetten om je cliënt mee te nemen om zich daarmee te associëren. Je gebruikt dus je eigen lichaam als feedback systeem, om in afstemming te zijn met de ander.

 

“Door bij mezelf te blijven en waar te nemen wat er in mij gebeurd, leer ik de ander echt kennen”

 

Overdracht en Tegenoverdracht

 

Om ervoor te zorgen dat het contact tussen jou en je cliënt zuiver en veilig blijft, is het belangrijk om zowel te begrijpen en te voelen wanneer er overdracht of tegenoverdracht plaatsvindt. In deze opleiding nodigen we jou uit om bij jezelf na te gaan, waar jouw eigen valkuilen liggen. Want zonder dat we dit bewust doen, ligt de kans op de loer dat we als therapeut vanuit ons eigen overlevingsmechanisme therapie bedrijven. De verschillende vormen van overlevingsmechanismes worden uitgebreid in deze opleiding besproken en van hieruit nodigen we jou uit om zelf te diepte in te gaan. Hierin je eigen stukken aan te kijken. Let wel, de opleiding is geen therapie, dus wanneer er stukken naar boven komen die meer aandacht verdienen dan in de opleiding mogelijk is, is het belangrijk om dit naast de opleiding op te pakken met een supervisor of therapeut. 

 

Van Overleven naar Leven!

 

Uit de overlevingsstand en daarbij ook uit de patronen en mechanismes die niet meer dienen! Dat is wat we voor onze cliënten (en ook onszelf) willen! Het herontdekken van ons kinderlijk enthousiasme, de nieuwsgierigheid en de ruimte om te ontdekken en te creëren. Als associatietherapeut kan jij jouw cliënten hierin begeleiden. En ja, om het onderliggende verlangen weer helemaal te kunnen leven, is het belangrijk de pijn te doorvoelen om het te kunnen releasen (emotioneel en lichamelijk) uit het lichaam. Zodat je weer vrij bent om volop vanuit je authentieke zelf te leven! 

Hoe mooi is het dat jij jouw cliënt daar naartoe kan begeleiden!

 

Voorafgaand aan de opleiding vindt altijd een (telefonische) kennismaking plaats om eventuele vragen te stellen en van beide kanten te voelen of de opleiding passend is voor jou.

 

Tussentijds vinden er online supervisie momenten plaats. De data hiervoor worden tijdens het eerste weekend bekend gemaakt.
 
Lestijden:

10:00 tot 17:00 (houd rekening met een mogelijke uitloop tot 17:30)

 

Accreditatie:

NBVH (Nederlandse Beroepsvereniging voor Hypnotherapeuten): 60 punten (waarvan 18 PSBK)

GRO (GAT Register Opleidingen) voor CAT geregistreerde hulpverleners: 281 SBU (10 ECTS)

 

 

Alle data 2024 (zaterdag en zondag):

25 en 26 mei

29 en 30 juni

14 en 15 september

12 en 13 oktober

16 en 17 november

 

Geaccrediteerd door de NBVH (incl. 18 PSBK) en de GRO